Розрахунок потужності кондиціонера

расчёт мощности кондиционера
Чер 18

Розрахунок потужності кондиціонера

Площа приміщення, м2:
Висота стелі, м:
Сонячне освітлення
Кількість ПК, TV:
Кількість людей:


Потужність кондиціонера:
 кВт   000 BTU

Калькулятор розрахунків потужності кондиціонера призначений для самостійного підбору кліматичної техніки. Усередньому, для розрахунків орієнтовних параметрів потужності, застосовується формула 1 кВт на 10 кв. метрів при висоті стелі 2,7-3 метра. Хоча, якщо приміщення перебуває на сонячній стороні, або на останньому поверсі будинку, то потужність кондиціонера слід збільшити на 15-20%
У нашому калькуляторі проводиться розрахунки з більш професійним підходом, що забезпечує більш точну методику добору:

За основну формулу береться:
P = S * h * сонячна освітленість,

де P – теплоприток (Вт); S – площа приміщення (кв.м); h – його висота (м); сонячна освітленість – рівна 30 Вт/кв.м для затіненого приміщення, 35 Вт/кв.м для середньої освітленості, 40 Вт/кв.м – для сильної.

Розрахунки кондиціонера за такою методикою слушні тільки для капітальних будинків, тому що охолоджувати гараж, ангар, магазин із прозорим остекленням, практично завжди, досить важко – у сонячний день теплоприток від стін і стелі занадто великі.

При розрахунках також враховується тепло, що виділяється людьми й електроприладами. Фахівцями взяте за правило, що в спокійному стані людина виділяє 0,1 кВт тепла; комп’ютер, телевізор – 0,3 кВт; для інших приладів вважається, що вони виділяють у вигляді тепла 1/3 споживаної електричної потужності. 
Сума всіх тепловиделень і теплопритоків дає в результаті необхідну потужність охолодження.

І найголовніше – цей калькулятор є, приблизним помічником у виборі техніки кондиціювання. Вам, у кожному разі, необхідно буде зв’язатися з фахівцем, який вас проконсультує й, при необхідності, виїде на об’єкт для визначення всіх нюансів підбору й монтажу кліматичної техніки. Плюс цього калькулятора в тому, що ви будете знати приблизну потужність кондиціонера й відповідно, зможете орієнтуватися у кваліфікованості обслуговуючого вас персоналу.

Правильний підбір кондиціонера дуже важливий тому, що в спекотну погоду малопотужна техніка створить у вас відчуття незадоволеності й внутрішнього дискомфорту, тому що не буде виконувати свої функції по охолодженню. У випадку вибору занадто потужного кондиціонера, можуть виникнути проблеми з більшим споживанням електрики; частим відключенням кондиціонера й, отже, навантаженням на компресор; і найважливіше , занадто потужна техніка може викликати проблеми зі здоров’ям.